MarinaGuide & Sejlerguide

Topmoderne faciliteter og fantastisk sejlervand

Med topmoderne faciliteter og central beliggenhed er Fredericia Lystbådehavn attraktiv for både fastliggere og gæstesejlere. Havnen har gennemgået en totalrenovering og tilbyder et moderne havnehus og nem adgang til Fredericias skønne natur og unikke seværdigheder. 

Fredericia Lystbådehavn ligger i hjertet af Danmark og er nem at komme til på turen rundt om Fyn eller til og fra Tyskland. Placeringen ved Lillebælt giver et godt sejlermiljø, hvor du altid kan finde læ og roligt sejlervejr – og vand.

Smuk indsejling

Oplevelsen af Fredericia Lystbådehavn begynder allerede ved indsejlingen, hvor smuk bøgeskov, kuperet terræn og Lillebæltsbroen tager imod.

Unik historie og smuk natur

En anden god grund til at vælge Fredericia Lystbådehavn er selve Fredericia by. Her finder du Nordeuropas bedst bevarede voldanlæg og et hyggeligt handelsliv.

Blå Flag til Fredericia Lystbådehavn

Friluftsrådet har den 28. maj 2015 tildelt Blå Flag til Fredericia Lystbådehavn. Blå Flag er en international miljømærkningsordning og samtidig et kvalitetsstempel, som tildeles til de strande og havne, som gør en ekstra indsats for miljøet og sikkerheden.

Hvis Lillebælt anduves fra nord og strømmen er nordgående, kan der med fordel sejles mod Røjle Klint. Der holdes mod styrbord på 3 meter-kurven, og der sejles nu langs Fyn-kysten til Strib Fyr. Ved Strib Fyr møder man som oftest et strøm-skel. Dette følges nu i retning Fredericia Lystbådehavn. Anduvning sker ved den gule syd-kost i møllebugten.

Fortsættes sejladsen sker dette langs med Sandal Strand mod syd, og der sejles under den nye Lillebæltsbro. Der holdes så mod sydvest, og der styres mod den sydlige bropille på den gamle Lillebæltsbro på Fyns-siden. Kysten følges på Fyns-siden forbi Galsklint Camping, og når man er fri af Hindsgavl-pynten sejles der langs kysten på Fænø til Flækøjet.

Den modsatte vej er i nordgående strøm nemt, da der generelt sejles i midten af bæltet. Dog kan der med fordel sejles i strøm-skellet mod Fredericia Lystbådehavn fra Strib Fyr og så langs havnekajen ved Fredericia. Strømmen løber stærkest ved havnekajen. 

Strømmen er som en formel 1-racer

Er strømmen sydgående, og sejles der syd fra Flækøjet skal man tage ‘inderbanen’. Betragt strømmen som en formel 1-racer: Den vil altid blive kastet ud i svingene, og det gør strømmen også i Lillebælt.

Der sejles så i strøm-læ i ‘inderbanen’ -  altså Flækøjet – Fænø-kysten – Hindsgavl – Galsklint Camping og så til Jyllandssiden under den gamle Lillebæltsbro ved Lyngsodde. Fra Lyngsodde sejles der til festpladsen under den nye Lillebæltsbro og langs med kysten til Strib Fyr. Derefter slår man igen ud i det berømte strømskel som bringer mellem 3 og 5 knobs medstrøm direkte til syd-kosten ved Fredericia Lystbådehavn.  

Der kan så vælges at anduve den ny renoverede og topmoderne lystbådehavn, eller der kan fortsættes langs havnekajen mod Skanseodden ved olieterminalen- selvfølgelig i medstrøm.

Husk at al sejlads i Lillebælt fører til Fredericia Lystbådehavn.
Læs mere på www.frlh.dk

Håber vi ses

Med sejlerhilsen
havnefoged Bent De Jong 

Al sejlads i Lillebælt fører til Fredericia Lystbådehavn

Af havnefoged Bent De Jong, Fredericia Lystbådehavn

Den nemmeste vej til Fredericia fra vandsiden: Følg strømmen.

Som sejlere er vi tit udfordret af vind og vejr, men også strømmen kan være en spøgefuld fætter. Den er svær at se, men vi kan mærke den, og hvis der pejles visuelt over landkending eller på instrumenterne om bord, kan det ofte registreres om, man har med- eller modstrøm.