Christiansø - Danmarks østligste havn

Christiansø er så unik, at den ikke lader sig beskrive, men skal opleves som en del af en sejlerferie til Bornholm. Christiansø er et helt samfund bestående af ca. 100 indbyggere, bosat på hver side af den dejlige naturhavn der dannes mellem Christiansø og Frederiksø, Et helt samfund med bl.a.: Kro, kirke, politi, skole, købmand med bageri, posthus, museum, gallerier, forsamlingshus, og butik hvor de kendte Christiansø kryddersild produceres og sælges.

Øen er selvforsynende med elektricitet og har egen vandforsyning der i flere hundrede år har været opsamling af regnvand i åbne brønde, som dog de sidste år er suppleret med vandboringer og vand sejlet til fra Bornholm. Alt på øen er indrettet i fredede bygninger, der tidligere har været et stort fæstningsværk.

I øgruppen findes også fuglereservatet Græsholmen, hvor østersøens pingviner findes. I de senere år har sælbestanden på øerne udviklet sig på det vestligste skær ”Tat” i en sådan grad, at der nu er så mange af de ca. 300-kilo tunge gråsæler, at der ryger en sæl i vandet, hver gang en nyankommet sæl maser sig op på skæret.

Havnen har to indsejlinger, en på hver side af svingbroen, der deler havnen i en sydhavn og en nordhavn. Gæstesejlere er velkomne i begge havne, men der er kun få pladser i nordhavnen.

Havnen kan besejles dag og nat og har altid en indsejling, hvor vinden ikke hindrer anløb. Kraftig vind direkte ind i indsejlingerne sætter dog nogen uro i havnen. Hvis havnen ikke kan besejles, hejses en sort kugle, og der tændes 3 røde lanterner.

Øens helt unikke stemning starter dog først ved ”5 mødet” på kroen, der markerer, at alle ”3 timers turisterne” er taget fra øen. Et besøg på øen i egen båd glemmes aldrig. Nogen må have tænkt på lystsejlerne, da man på 100 meter vand 10 sømil fra Bornholm skaber en naturhavn mellem 2 øer - på samme måde som Utklippan der ligger 10 sømil fra Karlskrona. Og når det så endda er de eneste øer beliggende mellem Bornholm og Karlskrona-skærgården.

Luk
Luk

Christiansø

3760 Gudhjem
Tlf.: 40 45 20 14